Contra-indicaties reden om niet te masseren

Een goede massage krijgen is heerlijk en heeft veel positieve uitwerkingen op het menselijk lichaam. Er zijn echter situaties waarbij je beter niet gemasseerd kan worden of dat dit zelfs sterk af te raden is omdat het niet goed voor je lijf is. Om dit te voorkomen staat hieronder een aantal belangrijke redenen om je niet te laten masseren. Mocht je je willen laten masseren, vertel dan bij het maken van een afspraak open en volledig eventuele medische situaties en medicijngebruik. Bij twijfel laat jezelf dan eerst informeren door je huisarts of je behandelend arts. Een aantal belangrijke redenen om je niet te laten masseren:

Koorts en griep Koorts is een natuurlijk reactie van het afweersysteem van het lichaam en treedt op bij bijvoorbeeld bacteriële infecties en ontstekingen. Door de koorts kunnen virussen of bacteriën beter worden bestreden en het versnelt de lichaamsfuncties, waardoor cellen sneller kunnen herstellen. Omdat de stofwisseling al verhoogd is, maak je door massage de koortsreactie alleen maar erger. Belangrijk is dan juist dat je je lichaam ruimte en rust geeft voor herstel.

Ontstekingen Dit gaat eigenlijk over hetzelfde principe als bij koorts. Er is sprake van een ontsteking als de huid rood, warm en gezwollen is. Bij locale ontstekingen kun je het ontstoken gebied niet masseren, maar andere delen van het lichaam wel. Als iemand een aandoening aangeeft die eindigt op -itis, weet dan dat het om een ontsteking gaat. Een steenpuist is ook een ontsteking, dus daar wordt ruim omheen gemasseerd.

Kapotte huid Bij een huid die open is, bijvoorbeeld een (schaaf)wond is het zeer onverstandig om daar massageolie in te smeren. Het lichaam bezig om op celniveau te herstellen. Verstoor dit proces niet en laat de aangedane huid met rust. Bij besmettelijke huidaandoeningen, denk bijvoorbeeld aan een koortslip / herpes, niet masseren. Littekenweefsel dat niet gevoelig is kan wel gemasseerd worden.

Spataderen Als iemand ergens één kleine spatader heeft, kun je best een ontspanningsmassage geven, maar op de spatader zelf kunnen geen stevige technieken toegepast worden. Het andere uiterste waarbij iemand veel spataderen heeft, kun je je beperken tot zachte strijkbewegingen. Dit stemmen we van tevoren af.

Kneuzingen, blessures, blauwe plekken Deze contra-indicatie lijkt een beetje op die over de kapotte huid: het lichaam is aan het herstellen en laat het met rust. Als niet- medisch onderlegde masseur kan ik niet precies weten wat er aan de hand is en wat wel en niet mogelijk is. Bij een verse blauwe plek of bloeduitstorting zeker niet masseren op de aangedane plek. Bij oudere blauwe plekken kan massage geen kwaad, maar zal het niet te stevig worden gemasseerd.

Trombose Deze is wat lastiger te duiden, omdat hierbij meerdere aspecten een rol spelen. De kortste stelregel is: geen massage. Bij iemand met bijvoorbeeld trombose in het been, kan een zachte rugmassage natuurlijk wel. Altijd in overleg met en na goedkeuring van de trombosedienst.

Extreme vermoeidheid en slechte algemene gezondheid Hoewel een massage een positieve bijdrage kan leveren aan de ontspanning van het lijf, kan het bij extreme vermoeidheid en uitputting juist te veel prikkels aan het lichaam geven. Hetzelfde geldt voor een slechte algemene gezondheid, wellicht wel een zachte massage of alleen bijvoorbeeld de voeten.

Zwangerschap De algemene stelregel hierbij is: geen massage in de eerste drie maanden van de zwangerschap. Daarna is massage wel mogelijk, ik geef er de voorkeur aan om het niet te doen. Er zijn veel masseurs gespecialiseerd in zwangerschapsmassage, dus breng daar een bezoek aan als je tijdens je zwangerschap gemasseerd wilt worden. Het kan je een prettige verlichting geven van zwangerschapsklachten.

Ernstige aandoeningen zoals: kanker, hartaandoeningen, aderaandoeningen, enz. Een masseur is geen medicus, dus dan geef ik er de voorkeur aan niet te masseren, tenzij je behandelend arts of huisarts toestemming heeft gegeven. En bij twijfel of als je er geen goed gevoel bij hebt, maak ik ook zelf de keuze om niet te masseren.

Als iemand niet gemasseerd wil worden Dit klinkt misschien vanzelfsprekend en toch gebeurt het wel dat iemand zo enthousiast is over massage, dat het min of meer kan worden opgelegd aan een ander. Maar niet iedereen vindt het prettig om gemasseerd of aangeraakt te worden. Respecteer je eigen voorkeur en je lichamelijke integriteit, zeker als het om zoiets fysieks gaat als massage. Luister naar jezelf en je lichaam.