Goede redenen voor een ontspanningsmassage

Je zou kunnen denken dat een massage alleen een luxeproduct is. Een verwennerij voor jezelf waar je tijd en geld voor over moet hebben. Massage is echter veel meer dan alleen maar een fijne en ontspannen ervaring. Hieronder enkele redenen om aan te tonen dat het meer is dan een heerlijke ontspanning:

Massage is gezond Je spieren, de huid, je bloedsomloop, je lymfestelsel en zelfs je hormoonhuishouding worden op een positieve manier beïnvloed door een massage. Dat gaat dus verder dan alleen het afvoeren van afvalstoffen. Het helpt het lichaam in balans te blijven en het ondersteunt en versterkt het zelfgenezend vermogen. Ook wetenschappelijke wordt steeds meer onderbouwd dat massage een heilzame werking heeft.

Massage geeft ontspanning Een ontspanningsmassage geeft een diepe ontspanning voor zowel lichaam als geest. In het drukke bestaan ervaart vrijwel iedereen regelmatig stress. Elke vorm van spanning is een vorm van stress, dus ga maar na hoe vaak dit bij jou voorkomt. Met massage onderbreek je niet alleen onbewuste spanningsopbouw maar helpt ook om er even los van te komen.

Massage verhoogt je bewustzijn Door massage word je je meer bewust van je lijf en je gevoelens. Emotionele blokkades die zich vastgezet hebben in je lijf kunnen zachter worden en hierdoor kom je weer meer in contact met je oorspronkelijke levensenergie. Massage kun je dus beschouwen als een zachte vorm van lichaamsgerichte therapie. Het helpt je ook om minder “in je hoofd te zitten” en meer in je lijf. Je wordt je meer bewust van je lichaamssensaties en bent beter in het hier-en-nu. Je zou kunnen zeggen dat massage een fijne vorm van mindfulness is.

Massage is tijd voor jezelf De drukke werkzaamheden in ons leven zorgen er ook voor dat we daar soms zo in op gaan, dat je jezelf daar ook in kunt verliezen. Een massage is dus even een moment voor jezelf om weer even terug te komen in je lichaam en te ontspannen. Je laten verwennen door warm en aandachtvol contact met alle aandacht voor jou en je lijf.

Massage is écht contact Aangeraakt worden is een basisbehoefte van elk mens en is net zo belangrijk als bijvoorbeeld eten, drinken en een dak boven je hoofd. Zeker in de westerse cultuur kunnen mensen terughoudender zijn met fysiek contact en soms lijkt er zelfs een taboe op te rusten. In een massage word je op een professionele wijze warm, veilig en respectvol aangeraakt en dat geeft veel voldoening van de behoefte die elk mens heeft.

Massage een weldaad voor je geest Het kan zijn dat je niet zo lekker in je vel zit of je voelt je wellicht wat neerslachtig, onrustig of hebt een ander onbestendig gevoel. Dankzij de aandacht die je krijgt door een massage kan je in dit gevoel ontspannen en voelt het lichter. Dat komt onder meer doordat bij prettig fysiek contact andere stoffen worden aangemaakt. Vooral oxytocine en serotonine spelen hierbij een grote rol. Er wordt steeds meer bekend over de werking van deze stofjes.

Massage geeft verlichting van klachten Veel gehoorde klachten zijn spanningen en/of pijn in de schouders, nek en rug, meestal veroorzaakt door stress en een verkeerde werkhouding. De aandacht, de ontspanning en de feitelijk fysieke uitwerking op het lijf door massage geven vermindering van (pijn)klachten. Ook omdat door het doorbreken de pijn beter kan worden gehanteerd.

Massage helpt bij psychosomatische klachten Als je last hebt van fysieke klachten die voortkomen uit de psyche, spreekt men van psychosomatische aandoeningen. Als je het vermoeden hebt dat lichamelijke klachten een emotionele of psychische oorzaak hebben, kan een ontspannende massage je hierbij ondersteunen en inzicht geven.

En… Gewoon omdat het genieten is!